Search
Close this search box.
artikkelikuva_zero
artikkelikuva_zero

Zero Waste

Zero waste -periaate ja sen toteuttaminen käytännössä tarkoittaa kokonaisvaltaista, systemaattista lähestymistapaa hukan tai jätteen eliminoimiseen. Tuotteet suunnitellaan kestäviksi, korjattaviksi ja kierrätettäväksi. Tuotteet suunnitellaan käytettäviksi kehdosta kehtoon.

Tekstiilien ja vaatteiden valmistamisessa zero waste -periaate on yleistynyt 2000 -luvulla. Vaate tai tuote suunnitellaan niin, ettei leikkuujätettä synny ollenkaan. “Normaali” materiaalihukka jo vaatteen kokoonpanovaiheissa voi olla 15 %. Jätteettömän tuotteen voi suunnitella kaiken kankaan hyödyntävällä kaavoituksella tai leikkuusuunnitelmalla, mutta myös taittelemalla tai laskostamalla kangasta. Zero waste -kaavoituksessa ideana on käyttää koko materiaali. Ainoana sääntönä on, että syntyvän jätteen määrä on nolla.

Vekkihameen mitat ovat tiedossani suunnitteluvaiheessa, samoin tarvittavan kankaan pituusmitat. Tiedän lankalaadut, sidoksen, kankaan kudontatiheyden ja kudelankaluvun täsmälleen. Se tarkoittaa langalleen. Kappaleita erottavat katkaisuraidat kudon kankaaseen ja tarkka leikkaaminen on mahdollista. Siten leikkuuvaiheessa ei synny hukkaa lainkaan. Hameen kappaleet ovat suoria ja tuotteen muoto saadaan aikaan vekittämällä. Suunnittelu ja materiaalilähtöisyys kulkevat zero waste -menetelmässä käsikkäin. 

Vetolangat jäävät odottamaan uusiokäyttöä.

Vekkihamekankaaseen kudotut vetolangat vedetään kankaasta pois vekittämisen jälkeen. Lanka on kestävää ja luistavaa, mutta pätkää. Vetolangat voi niputtaa uutta käyttöä varten.

LÄHTEET
Häkkinen, Julia. Tavoitteena zero waste.
Tsui, Angus. A designer’s guide to zero-waste with Angus Tsui

Aija Lundahl
huihuitextile@gmail.com