Search
Close this search box.
artikkelikuva_villasta
artikkelikuva_villasta

Villasta

Miljardi maailman lammasta köpöttelemässä ulkona säällä kun säällä. Vaikka sataisi kaatamalla, ei haittaa. Lampaan raakavillan rasvapitoisuus on niin suuri, että vesi valuu pois lampaan selästä.  Lampaan liha on mureampaa tai rasvaisempaa ruhon eri osissa. Samalla tavalla villa on hienompaa, kiharampaa tai rasvaisempaa. Hienointa villa on lampaan kyljissä. Siitä kehrätään ohutta lankaa.

Villakuitua tekstiilin raaka-aineena käytettiin jo kivikaudella. Villan kaikkia hyviä ominaisuuksia on  vaikea jäljitellä. Se on ominaisuuksiltaan ylivertainen. Oikein hoidettuna villatuote kestää ”kehdosta kehtoon”.

Villan hyvät ominaisuudet perustuvat suomuiseen ja kerrokselliseen kuiturakenteeseen. Kuidun kierteisyys ja kiharuus vaikuttavat langan, materiaalin tai tuotteen joustavuuteen. Kuitua voidaan venyttää jopa kolmasosa normaalista pituudestaan.

Villakuidun suomuista pintaa ja ontelomaista sisustaa.

Mitä hyötyä joustavuudesta on? Kangas tai tuote ei litisty, vaan palautuu alkuperäiseen muotoonsa pitkänkin käytön jälkeen. Villaiset tekstiilit rypistyvät vähemmän kuin muista materiaaleista valmistetut tuotteet. Suomurakenteen ansiosta villa on kauniin kiiltävää. Villan taivutuslujuus on kolminkertainen puuvillakuituun nähden. Se ei siis kulu tai rikkoudu helposti. Villa sohvan verhoilukankaan materiaalina voi olla kestävämpi kuin itse sohva.

Hieno villa on yleensä kiharaa. Siitä saadaan joustavaa lankaa. Kiharasta villasta valmistetut tuotteet ovat lämpimämpiä ja pehmeämpiä kuin karkeasta ja vähemmän kiharasta villasta tehdyt. Hieno villa ovat karkeaa villaa kalliimpaa.

Villakuidun kiharuus lisää lämmöneristyskykyä. Villavaate suojaa kylmältä ja kuumalta. Villakangas on kevyt. Siinä on ilmaa jopa 80 %. Villa hylkii vettä mutta imee itseensä kosteutta 30 % tuntumatta märältä. Villavaate on miellyttävä kaikissa ilmastoissa. Villa kestää myös tulta. Se syttyy vaikeasti eikä ylläpidä palamista. Villasta syntyvä haju on palavan hiuksen haju.

Kovakourainen tai huolimaton villan käsittely aiheuttaa villan suomujen takertumisen. Villa vanuu, kutistuu, ja tuote paksunee.  Suuret lämpötilan vaihtelut, pesuaineet ja mekaaninen muokkaus vanuttavat villaa. Joissain tilanteissa vanuttuminen on hyvä ominaisuus.  Pehmeäpintainen, joskus takkuisentuntuinen huopa on tästä hyvä esimerkki. Se on kestäväksi vanuttunut villamateriaali.

Kuumalla höyryllä villaan saadaan aikaan mittapysyvyyttä ja visuaalisia efektejä, kuten laskoksia.  Villaisiin housuihin syntyvät napakat prässit, ja huopahattu taipuu muotoonsa.

Vuosien ahkerassa käytössä villakuitu kuluu, muuttuu kiiltäväksi ja saattaa kulua puhki. Villatuotteen hoito on kuitenkin helppoa. Usein riittää tuuletus raikkaassa kuivassa ilmassa. Myös hellävaraiset villapesuohjelmat ovat yleisiä pesukoneissa. Villaisen tekstiilin hoito-ohje kannattaa säilyttää.

Villatuotetta ei aina tarvitse pestä. Sitä voi tuulettaa kuivassa, raikkaassa ilmassa.

Villatuote sopii hyvin kierrätykseen. Puvusta syntyy liivihame, paidasta pipo. Ei ole kauan siitä, kun kankaat käännettiin nurinpäin ja koottiin uudelleen. Entisaikaan villakangaspaloja ja langanloppuja käytettiin täytteenä. Villakangasta revittiin myös kuiduksi, karstattiin kuitulevyksi tai vanutettiin uusiokäyttöön. Villa on ikuinen ja ihana.