Search
Close this search box.
artikkelikuva_kankaasta_2
artikkelikuva_kankaasta_2

Kankaasta

Mikä oikeastaan on kangas? Se on tasomainen materiaali, josta tehdään vaatteita, sisustustekstiileitä, teknisiä kuljetusalustoja, eristeitä, kuljetinhihnoja tai vaikkapa telttoja. Kangasta valmistetaan kuiduista tai langoista. Kudottu kangas ja neulos ovat eri asioita. Kangas muodostuu pystysuunnassa kulkevista loimilangoista ja vaakasuunnassa kulkevista kudelangoista. Neulos sitä vastoin syntyy silmukoista. Lakana- tai verhokangas ovat tyypillisiä kudottuja kankaita. T-paitatrikoo ja villasukka ovat neuloksia. Neulos purkautuu yhtä lankaa vetämällä. Kudotusta kankaasta purkautuu lankoja pysty- ja vaakasuoraan.

Kangas kudotaan pujottelemalla käsin erilaisilla yksinkertaisilla kapuloilla tai moderneilla tehokkailla kutomakoneilla. Yksinkertaisin kankaan sidos on palttina (plain weave). Siinä loimi- ja kudelangat risteilevät toistensa yli ja ali aina yhden langan jälkeen.

Palttinan rakenne: kude- ja loimilangat risteilevät toistensa yli ja ali.

Loimi- ja kudelangat sitoutuvat keskenään halutulla tavalla. Sitoutuminen vaikuttaa kankaan ominaisuuksiin ja ulkonäköön. Niinpä kankaasta tulee esimerkiksi kuviollinen, napakka, tiivis, löyhä, sileä tai muheva.

Kun kangas poistetaan kutomakoneesta, se on raakaa. Raakakangas (loomstate fabric) on jäykkä, litteä ja harva jopa elottoman tuntuinen materiaali. Siitä kannattaa harvoin tehdä mitään.

Vekkihamekangaskin on aluksi “raakaa”.

Kankaan ominaisuudet putkahtavat esiin viimeistyksessä. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa kankaan kastelua, kuivausta, höyrytystä ja jännitteiden tai apuaineiden poistamista.

Viimeistyksellä kankaalle luodaan lopullinen laatu, ulkonäkö ja hyvä tuntu. Kangas tiivistyy, pörhistyy ja pehmenee. Siitä tulee sileä, pesunkestävä, värillinen tai heijastava.  Siitä voi tulla myös reiällinen, kolmiulotteinen, vekitetty tai kuviollinen.

Kolmiulotteinen vekitetty kangas on valmis.

Tekstiilituotteen toimivuus riippuu kankaan laadusta. Paksu, jäykkä kangas ei laskeudu. Venyvä kangas ei pysy muodossaan. Laatu näkyy jo valmistusvaiheessa. Harvaan kudottu kangas purkautuu ja syntyy helposti hukkaa. Tuotannon hukkaa voidaan tosin minimoida hyvällä kaavoituksen suunnittelulla. Valmistuksen nollahukka on aina hyvä tavoite.

Vekkihameen hukka on vain 5 g. Puretut vetolangat voi käyttää tyynyn täytteeksi. Hohoo

Kankaasta valmistetun tuotteen valmistuksen hallinta suunnittelusta viimeistyksiin vaatii monipuolista ammattiosaamista. Kudottu kangas on arvokas materiaali. Sen kokonaislaatu on moninaisten osatekijöidensä summa.