artikkelikuva_hoida
artikkelikuva_hoida

Hoida vekkihametta tuulettamalla

Ihana hame, mutta miten sitä hoidetaan?

Näin kysyvät monet Huihui -vekkihameen kokeilijat. Aikaa kestävä tuote vaatiikin aina huolenpitoa.  Hameen käyttöä ei tarvitse arkailla, sillä vekit säilyttävät ryhtinsä hyvin. Edes päivittäinen istuminen ei jätä jälkiä vekkikankaaseen. Hameeseen ei synny ryppyjä eikä taitoksia.

Villainen vaate pitää käytöstä, mutta se tarvitsee myös lepoa. Vekkihame säilyy parhaiten ripustimeen ripustettuna. Matkalaukkuun tai reppuun hame kannattaa rullata vekkien suuntaiseksi pötköksi.

Napakka vyöte syntyy vanhasta sukanvarresta.

Vekkihame saattaa käytössä pölyyntyä ja likaantua, vaikka villa hylkii likaa luonnostaan. Hame puhdistuu helpoiten kevyellä heiluttelulla tai tuuletuksella raikkaassa ilmassa. Ilmavirta vie mukanaan pölyt ja epäpuhtaudet. Tulos näkyy värien kirkastumisena.

Pakkanen ja lumi ovat tehokkaita puhdistajia. Kun mahdolliset tahrat jäätyvät, ne on helppo rapsuttaa irti varovasti harjaamalla.

Villaisuutensa vuoksi vekkihame on viileän ajan kausitekstiili. Sitä ei aseteta ihoa vasten. Niinpä hameen alla olevat vaatekerrokset suojaavat vekkihametta ihosta irtoavilta hiukkasilta. Useimmiten pesu on turhaa.

YouTube…

Tuuleta vekkihame luonnossa, pihalla tai parvekkeella.

Huihui -vekkihameen vyötärösaumasta löytyy hoito-ohje. Ohje saattaa arveluttaa, sillä lähes kaikki normaalit hoitotoimet on kielletty: pesu, silittäminen ja kuivausrummussa kuivaaminen.

Miksi? Eikö materiaali kestä pesua? Mikä pesussa vaurioituu?

Villa kestää vettä. Villatuotteen pesun ongelmat liittyvät lämpötilamuutoksiin, mekaaniseen muokkaukseen ja pesuaineiden käyttöön. Liian kuumassa vedessä ja hankauksessa villatuote vanuttuu ja rypistyy käyttökelvottomaksi.

Villakankaan tai neuloksen laatu ratkaisevat tuotteen pesunkestävyyden. Pese pehmeät kankaat ja neulokset miedolla pesuaineella ja huuhtele runsaassa tasalämpöisessä haaleassa vedessä. Huuhtele kylmällä vedellä. Puristele liika vesi pois pyyhkeen avulla ja muotoile muotoonsa kuivumaan.

Vekkihame ei ole pehmeä eikä arka, miksi sitä ei saa pestä vedellä? Vekkihamekankaan rakenne perustuu palttina-sidokseen. Kude- ja loiminastat muodostavat pieniä “kilpiä” kankaan pinnalle. Nastat ovat niin lyhyitä, etteivät ne pääse vanuttumaan. Palttinakangas ei myöskään nyppyynny. Se ei vaadi harjaamista eikä nypynpoistoa.

Vekkihame kestää vettä ja kankaan pinta hylkii satunnaista kosteutta. Helmalle lorahtanut punaviini liukuu vekkejä pitkin lattialle, hillo jää pyörimään pinnalle. Mutta vekkihameen upottaminen vesialtaaseen pesua varten veltostuttaa vekkejä.

Huihui-vekkihameen pesuohje kieltää vesipesun mutta sallii kemiallisen pesun. Miksi?

Kemiallisessa pesussa ei käytetä vettä vaan kemiallista liuotinta. Liuotinpesu säilyttää vekkien ryhdikkyyden uuden veroisena. Pesumerkkiympyrän sisällä oleva F-kirjain tarkoittaa hiilivetypesua.

SOL -pesulapalveluiden mukaan hiilivetyliuotin on ympäristöystävällinen ja täysin suljettu prosessi. Liuotinaine tulee pesurumpuun koneen alaosassa sijaitsevasta tankista koneen oman pumppujärjestelmän lisätessä joukkoon tarvittavat pesun apuaineet. Pesun jälkeen käytetty neste menee koneen tislaimeen, josta puhdas aine kiertää takaisin tankkiin. Hävikki on minimaalinen, samaa puhdistettua liuotinainetta voi käyttää aina vain uudestaan. Hiilivetyliuotinta käyttävä pesula voi saada Joutsenmerkin toiminnalleen.

Kemiallinen pesu ei kuluta, venytä tai nukkaannuta vaatteita samalla tavalla kuin perinteinen vesipesu. Tämä johtuu siitä, etteivät kemikaalit turvota kankaan kuituja eivätkä venytä tuotetta samalla tavalla kuin vesi.

Vaatteiden ja tekstiilien kemiallinen pesu tehdään pesulassa, sillä kuluttajan on hankala saada käsiinsä kemiallisessa pesussa tarvittavia aineita ja apuvälineitä. On kuitenkin syytä tuntea pesuun liittyvät tärkeimmät symbolit.

Pesu- ja hoito-ohjekortti löytyy Suomen tekstiilin ja muodin sivuilta.

SEURAA!

Tilaa muistiinpanot yhteydenottolomakkeella.